Olika sorters tango

Tango är för många personer förknippat med den argentinska tangon, den passionerade dansen där folk i flådiga kläder och frisyrer flyter över dansgolvet. Men frågar du en spanjor från södra delen av Spanien vad tango är får du ett helt annat svar. Faktum är att det finns väldigt många olika sorters tango runt om i världen, som skiljer sig anmärkningsvärt, både när det gäller dansen och musiken som den dansas till.

På Kuba dansades tango redan på 1800-talet, vilket egentligen var innan den argentinska tangon var fullt utvecklad. José Luís Ortiz skriver i sitt verk om spansk musik om Esteban Pichardos uppslagsverk från 1836, där tango omnämns som en dans till trummor som svarta dansade. Århundradet innan kallades dessa danser för fandango och århundradet senare för rumba – i själva verket hade danserna egna mer specifika namn, och tango var endast ett samlingsbegrepp. Men begreppet tango landade i Spanien inspirerad av den kubanska musiken och blev en genre inom flamencon, en av de allra största genrerna, “palos” eller “compáses” som de kallar dem i Spanien. Det är framför allt i södra Spanien i provinsen Andalusien som tangon och flamencon generellt har starkt fotfäste.tango-935221_960_720

Till Finland kom tangon i början av 1900-talet och blev mycket populär. Fortfarande dansas, spelas och komponeras det finsk tango. Dansstegen skiljer sig här mycket från den argentinska tangon och är inte fullt så improviserad såsom den argentinska tangon. De instrument som den finska tangon framförs på skiljer sig från den argentinska musiken. Till exempel så har den argentinska musiken ett speciellt dragspel som egentligen kommer från Tyskland, “bandoneon” och den finska musiken har ett traditionellt dragspel, vanligen kromatiskt med pianotangenter eller knappar och ackord och basar på vänstersidan. Bandoneon är ett växeltonigt dragspel med ett unikt sound i ett styvmoderligt och svårspelat utförande, som har hjälpt till att göra tangomusiken älskad runt om i världen.